Auriculo / oor-acupunctuur

Oor acupunctuur, ook wel auriculotherapie genoemd, is een moderne vorm van acupunctuur en bestaat uit het behandelen van acupunctuurpunten op het oor om het zelfregulerende of zelf genezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel, waarop lichamelijke en psychische klachten zich kunnen afspiegelen.
Met de metingen vanuit de oor acupunctuur kun je dus bijzonder nauwkeurig diagnosticeren en zeer doelgericht behandelen. Voor dit soort metingen maakt ik gebruik van het polssignaal, het zogenaamde VAS. De VAS (Vasculair Autonoom Signaal) is een vasculaire reactie, die op elke grotere arterie is te voelen. Palpatie gebeurt met de vingers of de duim.
De VAS is actueel de meest directe, zuivere en exacte manier om met het menselijk organisme te communiceren.

Voor de duidelijkheid: dit is geen vervanging van reguliere onderzoeken.

Behalve de symptomen wordt er in de Auriculotherapie tevens nagedacht over achterliggende oorzaken en wordt gezocht naar zogenaamde “terreinstoornissen”.
Behalve dat meetbaar is welk acupunctuurpunt het meest geschikt is, kun je bijvoorbeeld ook meten of bepaalde voedingsmiddelen ongeschikt zijn of dat bepaalde homeopathische geneesmiddelen, aromatherapie of vitaminepreparaten een gunstig effect hebben op een aandoening.

Er kan op 2 manieren worden geprikt: met steriele wegwerpnaalden welke na ongeveer 20 minuten worden verwijderd  of er wordt gebruik gemaakt van een verblijfsnaald. De verblijfsnaalden zijn hele kleine naalden die oppervlakkig in de huid worden gezet. Deze kunnen in het oor blijven zitten totdat ze na ongeveer een week vanzelf uit je oor vallen.
Als mensen bang zijn om geprikt te worden kan er ook gebruik worden gemaakt van kleine metalen balletjes. Kinderen worden in principe alleen behandeld met behulp van metalen balletjes of samengeperst zaad.

 

 

Bovenste knopje is een verblijfsnaald, genoemd ASP.
Daarop komt een kleine huidpleister.

Midden: steriel naaldje welke na ongeveer 20 min. verwijderd wordt.

Onderste knopje is een metalen balletje.

 

 

 

 

De oorsprong van de oor acupunctuur is Chinees, maar Dr. Paul Nogier, een Franse arts, was de eerste die uitgebreid studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor. De oor acupunctuur dankt zijn populariteit aan de soms spectaculaire en snelle resultaten.