Aromatherapie

Shiatsu

Aromatherapie valt onder de natuurgeneeskunde en is een duizenden jaren oude wetenschap gebaseerd op de veelzijdige krachten van 100% natuurlijke etherische oliën en kan zowel inwendig als uitwendig toegepast worden.

Niet alleen de heerlijke geur van de etherische oliën, maar ook hun krachtige helende eigenschappen hebben een diepe werking op lichaam en geest. Door middel van massages, baden, bodywraps, crèmes, verdampen, inhalatie of inname komen specifieke stoffen het lichaam binnen om te werken op bepaalde lichaamsdelen en / of organen.

Aromatherapie is niet voor een bepaalde doelgroep, maar voor iedereen geschikt: baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen. Ze biedt ondersteuning en herstel bij allerlei uiteenlopende klachten.

De therapie is uiterst doeltreffend in geval van stress en klachten die daarmee samenhangen zoals; slapeloosheid en hoofdpijn. Ook bij huidaandoeningen, rug- en nekklachten, luchtwegproblemen, reuma, verzwakt immuunsysteem en spijsverteringsklachten kan het verlichting brengen.

Aromatherapie kan een goede aanvulling zijn op een reguliere behandeling, maar vervangt geen huisarts of specialist.

In de Oosterse geneeskunde draait alles rond de onze voorraad energie. Die energie is het resultaat van een constante wisselwerking tussen yin en yang, donker en licht, nacht en dag en tussen de maan en de zon. Volgens het het uitgangspunt van de Oosterse geneeskunde bestaan wij uit energie. Onze energievoorraad wordt sterk beïnvloed door wat we dagelijks eten, door een juiste ademhaling en een natuurlijke levenshouding. Er bestaat dus weinig verschil tussen shiatsu en Chinese acupunctuur. Beiden hebben dezelfde energiekanalen als basis. Acupunctuur behandelt de meridianen met naalden. Bij Shiatsu werkt de therapeut niet met naalden maar met zijn handen, knieën en ellebogen.

Massage

Aromatherapeutisch massage is gericht op de hele mens. Dus niet alleen op spierverkrampingen. Tengevolge van een lichamelijk probleem (ongeval, blessure) kun je geestelijk en energetisch uit balans zijn. Het omgekeerde is zeker zo vaak het geval: stress kan leiden tot spierverkramping en uitputting.  
Bij de massage wordt door passieve activering van het spierstelsel de bloedcirculatie, de lymfatische drainage gestimuleerd. Hierdoor worden afvalstoffen die zich hebben opgehoopt in het spierweefsel verwijderd. Dit proces wordt versneld door het gebruik van etherische oliën.

Cupping Therapie

Deze therapie is een goede ondersteuning bij alle spier- en gewrichtsklachten.
Cupping is een methode waarbij een kop, gemaakt van kunststof wordt aangebracht op het huidoppervlak. Hierbij wordt gebruik gemaakt van aromatherapie.
Door de kop vacuüm te zuigen met een pompje ontstaat een vacuümkracht, ook lokaal op de huid. Het doel is om bloedstagnatie en pijn op te heffen.
Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode tot paarsige plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, dat na enkele dagen zal verdwijnen.
Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden.
Spieren en huid worden goed doorbloed , gevoed en ontdaan van afvalstoffen met als gevolg algehele ontspanning. 

Auriculo / oor-acupunctuur

Oor acupunctuur, ook wel auriculotherapie genoemd, is een moderne vorm van acupunctuur en bestaat uit het behandelen van acupunctuurpunten op het oor om het zelfregulerende of zelf genezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel, waarop lichamelijke en psychische klachten zich kunnen afspiegelen.
Met de metingen vanuit de oor acupunctuur kun je dus bijzonder nauwkeurig diagnosticeren en zeer doelgericht behandelen. Voor dit soort metingen maakt ik gebruik van het polssignaal, het zogenaamde VAS. De VAS (Vasculair Autonoom Signaal) is een vasculaire reactie, die op elke grotere arterie is te voelen. Palpatie gebeurt met de vingers of de duim.
De VAS is actueel de meest directe, zuivere en exacte manier om met het menselijk organisme te communiceren.

Voor de duidelijkheid: dit is geen vervanging van reguliere onderzoeken.

Behalve de symptomen wordt er in de Auriculotherapie tevens nagedacht over achterliggende oorzaken en wordt gezocht naar zogenaamde “terreinstoornissen”.
Behalve dat meetbaar is welk acupunctuurpunt het meest geschikt is, kun je bijvoorbeeld ook meten of bepaalde voedingsmiddelen ongeschikt zijn of dat bepaalde homeopathische geneesmiddelen, aromatherapie of vitaminepreparaten een gunstig effect hebben op een aandoening.

Er kan op 2 manieren worden geprikt: met steriele wegwerpnaalden welke na ongeveer 20 minuten worden verwijderd  of er wordt gebruik gemaakt van een verblijfsnaald. De verblijfsnaalden zijn hele kleine naalden die oppervlakkig in de huid worden gezet. Deze kunnen in het oor blijven zitten totdat ze na ongeveer een week vanzelf uit je oor vallen.
Als mensen bang zijn om geprikt te worden kan er ook gebruik worden gemaakt van kleine metalen balletjes. Kinderen worden in principe alleen behandeld met behulp van metalen balletjes of samengeperst zaad.

 

Bovenste knopje is een verblijfsnaald, genoemd ASP.
Daarop komt een kleine huidpleister.

Midden: steriel naaldje welke na ongeveer 20 min. verwijderd wordt.

Onderste knopje is een metalen korreltje.

 

De oorsprong van de oor acupunctuur is Chinees, maar Dr. Paul Nogier, een Franse arts, was de eerste die uitgebreid studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor. De oor acupunctuur dankt zijn populariteit aan de soms spectaculaire en snelle resultaten.